PROJEKTI

Projekt "New Stages" je fokusiran na razvoj novih dramskih tekstova autora i autorica mlađe generacije, njihovo aktivno pozicioniranje na kazališnu i književnu scenu, kontekstualizaciju suvremenog dramskog pisma, te problematiziranje položaja suvremenih dramskih pisaca u Hrvatskoj. 

https://spid.com.hr/category/new-stages

NEW STAGES

ZORA DIRNBACH

Scenaristički program “Zora Dirnbach” razvojni je program za scenarije dugometražnih igranih filmova, s naglaskom na njihovu društvenu dimenziju te kroz otvaranje interdisciplinarnog istraživačkog prostora za rad na njima.

https://zoradirnbach.spid.com.hr/

Kritička dramaturgija je program Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) i udruge Kurziv, nakladnika portala Kulturpunkt. Program proizlazi iz zajedničkog interesa za kulturne prakse koje svoj kontekst promišljaju kritički.

https://spid.com.hr/category/kriticka-dramaturgija

KRITIČKA DRAMATURGIJA

MENTALNO ZDRAVLJE KAO KREATIVNI PROCES

Projekt nastao u suradnji kazališne družine KUFER s partnerima SPID-om, BoliMe i KunstTeatraom kao cjelogodišnji program dramskih radionica koje povezuju kazališnu umjetnost i mentalno zdravlje mladih.

https://mzkp.hr/

"Kriziranje" je interni SPID-ov natječaj za realizaciju edukativnih, diskurzivnih, inovativnih i eksperimentalnih programa članova udruge.

https://spid.com.hr/category/kriziranje

KRIZIRANJE

PARTER PONEDJELJKOM

Podcast "Parter ponedjeljkom" je zamišljen kao serija razgovora koji iz društvene perspektive analiziraju filmove, serije i predstave domaće produkcije, s namjerom da se stvori prostor za razgovor o društvenim i političkim aspektima izvedbenih i audiovizualnih umjetnosti.

https://parter.spid.com.hr/

Serija tribina “Zanimanje: dramaturg” posvećena je temama specifičnih oblika i uvjeta rada u polju dramaturgije, njihovim nevidljivim aspektima te položajem takvog rada u odnosu na kulturne i obrazovne institucije. 

https://spid.com.hr/category/zanimanje-dramaturg

ZANIMANJE: DRAMATURG

NOVE GENERACIJE

Ciklus tribina "Nove generacije" bavi se tema koje približavaju specifičnosti pisanja za izvedbeno i audiovizualno polje, a na kojima su se ujedno predstavili mlađi članovi SPID-a na počecima svojih profesionalnih puteva.

https://spid.com.hr/category/nove-generacije

Zamišljen kao digitalna rezidencija s horizontalnom dinamikom u kojoj si članovi međusobno ravnopravno pružaju potrebnu dramaturšku podršku, "Klub pisaca" je program koji istovremeno otvara nužno vrijeme i prostor za proizvodnju dramskih djela, ali i potiče komunikaciju među kolegama piscima.

https://klubpisaca.spid.com.hr/

KLUB PISACA

BUDUĆNOST PRIČE

Podcast "Budućnost priče" istražuje odnos najnovijih tehnologija i storytellinga, povezujući STEM-područja s kreativnim svijetom scenaristike i umjetnosti.

https://buducnost.spid.com.hr/

Telefon

+385 97 63 62 743

Adresa

Savez Scenarista i pisaca izvedbenih djela, Tratinska 53/2, 10000 Zagreb

OIB | 51227446526

MB | 04441451

IBAN | HR3223400091110749078

RNO | 0342550

Broj u Registru udruga | 21011676

Rad strukovne udruge SPID podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Facebook