SPID je Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela, jedina umjetnička strukovna udruga u Hrvatskoj koja okuplja pisce i spisateljice izvedbenih djela Hrvatske – sve one koji pišu umjetnička djela za film, televiziju, kazalište, radio, internet, strip, računalne igre, izvedbene igre, nove medije i drugo!

SPID je osnovan 2015. godine kao rezultat dugogodišnje inicijative scenarista i dramatičara okupljenih oko Ogranka dramskih pisaca i scenarista (Hrvatsko društvo dramskih umjetnika) i scenarističkog projekta Palunko (Hrvatski filmski savez) te danas okuplja preko 100 autora i autorica aktivnih u različitim umjetničkim domenama.

SPID je 2017. godine odlukom Ministarstva kulture uvršten na popis umjetničkih strukovnih udruga na temelju čijih se potvrda ostvaruju porezne olakšice.

SPID je 2018. postao jedna od strukovnih udruga čiji je predstavnik zastupljen u Hrvatskom audiovizualnom vijeću, jednom od tri tijela koja upravljaju radom Hrvatskog audiovizualnog centra, kroz odlučivanje o raspodjeli sredstava za programske djelatnosti i drugim bitnim pitanjima za domaću audiovizualnu industriju.

Od 2018. SPID je punopravni član europskog saveza scenarističkih strukovnih udruga Federation of Screenwriters in Europe (FSE).

SPID-predstavljanje-Kino-Europa-2015-FOTKA-04-frozen

Okupljamo relevantnu zajednicu pisaca izvedbenih djela koja aktivno sudjeluje i doprinosi domaćoj i međunarodnoj kulturnoj i audiovizualnoj industriji te promiče prava i obaveze pisaca izvedbenih djela, zalažući se da naš rad bude adekvatno vrednovan, planski i sustavno podržavan te prikladno zaštićen učinkovitom i dosljednom primjenom zakona.

Organiziramo događanja, radionice i okrugle stolove koji se bave suvremenim i reletanvnim temama iz raznih područja izvedbenog pisanja (film, televizija, novi mediji, radio, izvedbene umjetnosti, gaming, strip…).

SPID-predstavljanje-Kino-Europa-2015-FOTKA-01-frozen

PREDSJEDNICA

Jasna Jasna Žmak  


POTPREDSJEDNICA

Jelena Kovačić 


UPRAVNI ODBOR

Nina Gojić

Zinka Kiseljak

Jelena Kovačić

Ivana Vuković

Jasna Jasna Žmak


TAJNICA

Tea Kantoci


NADZORNI ODBOR

Dubravko Mihanović

Lana Šarić

Ivan Turković Krnjak

ETIČKO POVJERENSTVO

Anita Čeko

Siniša Bahun

Zorko Sirotić (predsjednik povjerenstva)


ODBOR ZA ZAŠTITU AUTORSKIH PRAVA

Jelena Milošević

Nina Mitrović


PREDSTAVNICA U HRVATSKOM AV VIJEĆU

Zinka Kiseljak

ZAMJENICA PREDSTAVNICE U HRVATSKOM AV VIJEĆU

Jelena Paljan

PREDSTAVNIK UDRUGE U RADNOJ SKUPINI AV VIJEĆA ZA FILMSKU PISMENOST

Toma Zidić


LIKVIDATOR

Hrvoje Pukšec


Popis prethodnih sastava upravljačkih tijela udruge