UMJETNIČKA PRAKSA VS. PRAVNA PRAKSA: CIKLUS PRAVNIH RADIONICA

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) u suradnji s odvjetničkim društvom Korper & Partneri organizira ciklus radionica pod zajedničkim nazivom Umjetnička praksa vs. pravna praksa. Na radionicama će polaznici dobiti priliku saznati o pravnim aspektima scenarističkog, spisateljskog i dramaturškog posla, te se izravno konzultirati s odvjetnicima o pitanjima i autorskopravnim problema s kojima su se susretali ili u kojima se trenutno nalaze. Svaka radionica koncentrirat će se na određen set pitanja i problema, te na rješavanje istih kroz konkretne primjere.

Radionice vodi odvjetnica Dina Korper Žemva.

Društvo Korper & Partneri pruža usluge savjetovanja o svim aspektima intelektualnog vlasništva, raspolaže tridesetogodišnjim iskustvom s područja autorskih prava i njihove zaštite, a specijalnost društva upravo je zastupanje u parnicama koje se tiču povrede patenata, žigova, industrijskih dizajna i autorskih prava.

Sudjelovanje
U radionicama mogu sudjelovati samo članovi udruge koji su podmirili sve godišnje članarine od datuma prvog učlanjenja. Za članove SPID-a sudjelovanje na radionicama je besplatno. Radionice se održavaju u prostorima Multimedijalnog centra MaMa na adresi Preradovićeva 18, u terminima od 17h do 19h.

Prijave
Svaki član može sudjelovati na maksimalno dvije radionice. Maksimalan broj polaznika je deset po radionici kako bi se osigurao što kvalitetniji rad. Rok za prijave na prvu i drugu radionicu bio je 10.11., a poziv na treću i četvrtu bit će odaslan početkom prosinca.

Radionice
19.11. Kako zaštiti svoja autorska prava?
Što su zapravo, pravno gledano, autorska prava i kada ih možemo ostvariti? Na koji
se način ideja može zaštiti? Koji nas sve zakoni kao slobodne umjetnike ili pak
zaposlene u sektoru kulture štite? Kako razlikovati citat i plagijat? Kada nas autorska
prava štite, a kada druge štite od nas? I gdje se i kako u cijeloj priči o autorskim
pravima smjestila sloboda umjetničkog govora?
3.12. Kako ugovor treba izgledati?
Koja su naša prava, a koje obaveze pri potpisivanju ugovora? Na što trebamo
posebno obratiti pažnju prije nego što ugovor potpišemo? Na koje sve načine
ugovorom možemo regulirati naš odnos s poslodavcem? Zašto nam je oko uvjeta
reguliranih ugovorom često nelagodno pregovarati iako je to naše pravo?
17.12. Prekršili su ugovor, što sad?
Kada smo sigurni da je ugovor prekršen? Što ako ugovorom nije samo prekršen
stavak o isplati honorara, nego i o npr. uvjetima rada? Kome se u tom slučaju
obratiti? I odakle uopće početi? Da li angažirati odvjetnike i kako angažirati
odvjetnike?
7.1. Ovrha – da ili ne? A prije svega kako?
Što kada se nađemo u situaciji da svoj rad ne možemo ni na koji drugi način naplatiti
osim ovrhom? Što je uopće ovrha i da li nas ona nešto košta? Kome se u takvoj
situaciji obratiti? Na koji način vršimo ovrhu i koji su koraci koje moramo poduzeti
prije nego imamo pravo ovršiti neodgovornog poslodavca?

 

Biografija voditeljice
Dina Korper Žemva rođena je u Zagrebu. Nakon završetka zagrebačke V. gimnazije, upisuje Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirala 1975. godine. Od 1975. do 1978. godine, radila je kao odvjetnički vježbenik u uredu odvjetnika dr. Zlatka Kuntarića, a već 1979. godine, zajedno s odvjetnikom Zdenkom Haramijom, osniva zajednički odvjetnički ured Korper&Haramija, koji danas, nakon dugogodišnjeg uspješnog rada, nosi ime Odvjetničko društvo Korper&Partneri. Dina Korper Žemva specijalizirala se za prava intelektualnog vlasništva te je u
Republici Hrvatskoj jedan od odvjetnika kojima je Odvjetnička komora priznala specijalizaciju  za područje prava iz intelektualnog vlasništva, ovlašteni je zastupnik za patente i žigove, te europski patentni zastupnik. Članica je međunarodnih strukovnih udruga: EPI (European Patent Institute) u kojem je član vijeća i sudac izvjestitelj Disciplinary Committee, INTA (International Trademark Association), AIPPI (International Association for the Protection of Intellectual Property), te Hrvatske odvjetničke komore, Hrvatske komore patentnih zastupnika i zastupnika za žigove i Hrvatskog ogranka AIPPI-a, čiji je predsjednik niz godina bila. Jedan je od osnivača Hrvatske komore patentnih zastupnika i zastupnika za žigove. Disciplinski sudac pri Europskom patentnom uredu. Od 2005. godine Dina Korper Žemva djeluje kao predavač i nositelj kolegija Osnove intelektualnog vlasništva, Studija dizajna (AF Zagrebačkog sveučilišta).