SPID, portal Drame.hr i časopis Kazalište pokrenuli projekt Monovid-19

Projekt Monovid-19 rezultat je suradnje web portala Drame.hr, strukovne udruge SPID (Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela) i časopisa Kazalište, a okuplja devetnaest hrvatskih dramskih pisaca koji su se odazvali pozivu da kroz niz dramskih glasova u monološkoj formi progovore o životu u izolaciji, o paradoksu situacije koja nas istovremeno razdvaja, ali i spaja na jedan sasvim nov način.

Projekt nastaje kao pokušaj sagledavanja novih okolnosti života na koje nas je prisilila situacija pandemije Covid-19 i zadnjih nas par tjedana natjerala da preispitamo neke svoje do tad samorazumljive životne navike i uspostavljene odnose, osvijestimo neke nove strahove, testiramo svoju otpornost na paniku, ali i dovedemo u pitanje društvene i političke sisteme u kojima živimo. Kreirajući svoje monologe pisci su mogli birati pišu li iz pozicije novostvorenog lika, postojećeg lika neke svoje već napisane drame, postojećeg lika drugog kanonskog pisca ili pak iz pozicije stvarne povijesne ili suvremene ličnosti. Izbori su bili različiti, glasovi su progovorili o mnogočemu, a zajedno su stvorili zapis jednog vremena za koje još ne znamo što nam donosi.

Pisci koji su dali doprinos su Tomislav Zajec, Rona Žulj, Tena Štivičić, Mirna Rustemović, Ivana Sajko, Vedrana Klepica, Dino Pešut, Jasna Jasna Žmak, Ivan Penović, Dubravko Mihanović, Ivana Vuković, Olja Lozica, Nina Mitrović, Espi Tomičić, Luka Vlašić, Goran Ferčec, Beatrica Kurbel, Dina Vukelić i Katja Grcić.

Urednici Monovida-19 su potpredsjednica SPID-a Jelena Kovačić i član uredništva portala Drame.hr te član SPID-a Ivor Martinić.

Svi objavljeni tekstovi dostupni su na ovom linku, a časopis Kazalište objavio je i tiskane verzije u svojem trobroju 81/82/83.

Kazališna premijera projekta planirana je za 4. srpnja u Zagrebačkom kazalištu mladih, u režiji Anice Tomić i dramaturgiji Jelene Kovačić i Ivora Martinića.