SPID i Zagreb FIlm Festival donose masterclass Bobette Buster!

Ove godine cijeli program Zagreb Film Festivala odvija se online, a u suradnji sa SPID-om u četvrtak, 12. 11. 2020. u 19 sati održat će se predavanje poznate američke skriptdoktorice, scenaristice i producentice Bobette Buster s naslovom Očaranost na djelu: kako film mijenja svijet. Predavanje je otvoreno za javnost, a, osim na stranicama ZFF-a, moći će se pratiti i na našem webu putem YouTube livestreama:

 

U dvosatnom predavanju, Bobette Buster analizira zašto volimo filmove. Koristeći se isječcima klasika, otkriva kako svjetski redatelji grade odnos s globalnom publikom majstorskim korištenjem univerzalnim principima filmskog jezika. Pokazuje kako izazivaju gledatelje da ih slijede u njima posve nepoznate svjetove. Postavljanjem pravih pitanja u svojoj priči, ti redatelji potiču publiku da otkrije hrabrost i zaljubi se u likove. Srca se slamaju, junaci pobjeđuju. Najviše od svega, stvara se očaranost i naše mašte bujaju. Veliki filmaši izazivaju nas da usavršimo te mehanizme sa svakom novom pričom. Bobette će zaključiti predavanje analizom kratkih filmova, uključujući i neke sa Zagreb Film Festivala.

Bobette Buster je scenaristica/producentica dugometražnog dokumentarca Stvaranje valova, s Karen Johnson i Midge Costin (redateljica), u kojem se pojavljuju George Lucas, Ryan Coogler, Steven Spielberg, Barbra Streisand, Ang Lee i drugi. Profesorica je praktičnog digitalnog pripovijedanja na Sveučilištu Northeastern, gdje je diplomirala logopediju, te autorica dvije knjige o pripovijedanju i slušanju. Gostujuća je profesorica u studijima Pixar i Disney Animation, na Katoličkom sveučilištu u Milanu te brojnim filmskim i poslovnim programima diljem svijeta, uključujući Google i BBC. Magistrirala je na programu produkcije Peter Stark na Sveučilištu Južne Kalifornije. Radila je kao kreativni producent u Hollywoodu za Tonyja Scotta, Raya Starka i Larryja Gelbarta te osnovala prvi kolegij na diplomskom studiju Razvoj filma i televizije na USC-u.