SPID i novosti oko COVID-19 krize

U jeku krize nastale pandemijom COVID-19, a koja se odražava na velik broj radnica i radnika u kulturi koji čine i članstvo Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela, posljednjih nekoliko dana Upravni odbor SPID-a poduzeo je nekoliko koraka.

 

1. UKIDANJE ČLANARINA ZA 2020. GODINU
Ukida se obavezna uplata članarine svim članovima za ovu godinu. Onima koji su već uplatili članarinu, zbog birokratskih protokola nismo nažalost u mogućnosti izvršiti povrat, ali njihove će ovogodišnje članarine vrijediti za iduću godinu.

 

2. SLANJE ZAHTJEVA MINISTARSTVU KULTURE
Nakon što je Ministarstvo kulture na svojim Facebook stranicama objavilo vijest da je započelo konzultacije sa strukovnim udrugama oko suočavanja s COVID-19 krizom, Upravni odbor kontaktirao je Ministarstvo s molbom da i našu udrugu uključi u daljnje rasprave. Nakon što je Ministarstvo zatražilo da im u najkraćem roku dostavimo popis naših zahtjeva i predloženih mjera, kao naš prijedlog poslali smo sadržaj Apela za za žurnu pomoć nezavisne kulture koji možete pronaći ovdje.

 

3. PRIDRUŽIVANJE INICIJATIVI NEZAVISNIH PRODUCENATA, AUTORA I IZVOĐAČA
Predstavnice Upravnog odbora uključile su se u rad Inicijative koja je pokrenula gore spomenuti Apel te će sudjelovati u daljnjim koracima Inicijative.

 

4. SASTAVLJANJE POPISA NEZAVISNIH UMJETNIKA ZA FOND SOLIDARNOSTI
Jedna od centralnih aktivnosti Inicijative tiče se osnivanja nacionalnog Fonda solidarnosti za pomoć nezavisnim umjetnicima na kulturnoj sceni kako bi im u narednom periodu bili isplaćena mjesečna novčana pomoć. Glede kriterija i metodologije isplata financijske pomoći iz Fonda solidarnosti prijedlog je da se obavi isplata mjesečne novčane pomoći svim prekarnim radnicima u visini 80% prosječne plaće (tzv. talijanski model) na razdoblje od 6 mjeseci.
Stoga smo izradile trenutni popis redovnih članova udruge koji nisu zaposleni ILI su samozaposleni (preko obrta, umjetničkih organizacija i sl.) koji ćemo proslijediti Inicijativi kako bi navedena imena bila pridružena popisu.

 

O razvoju situacije i daljnjim koracima obaviještavat ćemo članstvo putem newslettera, Facebook stranice i ovdje.