SPID i Kinoteka suorganiziraju tribinu Abeceda straha: između osobnog i političkog

U srijedu 1. prosinca nakon projekcije filma Abeceda straha Fadila Hadžića u kinu Kinoteka održat će se tribina Između osobnog i političkog. Film počinje u 18 sati, a tribina oko 19:30. Povod tribine je završetak filmskog programa Okupirani gradovi te početak programa za razvoj scenarija Zora Dirnbach. 


Prizor iz filma Deveti krug Frane Štiglica

Filmski ciklus Okupirani gradovi održan je tijekom ovog mjeseca u kinu Kinoteka, a njegov posljednji tjedan bit će posvećen „ženskom licu rata“ – trilerima o tajnim agenticama, dvostrukim špijunkama i članicama pokreta otpora o čijim su sudbinama upravljale silnice roda, klase i etniciteta kakve nisu vrijedile za njihove muške kolege. SPID-ov program za razvoj scenarija Zora Dirnbach ime je dobio po scenaristici filma Deveti krug, a ove se godine održava njegovo prvo izdanje. Primarni cilj programa je otvaranje interdisciplinarnog istraživačkog prostora za rad na scenarijima dugometražnih igranih filmova, kroz suradnju s istaknutim humanističkim znanstvenicama, aktivistkinjama i istraživačicama. 

Na tribini će sudjelovati mentorice ovogodišnjeg izdanja „Zore Dirnbach“ – docentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Maša Grdešić te istraživačica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu Marija Brajdić Vuković, a moderirat će je dramaturginja Jasna Jasna Žmak, koordinatorica scenarističkog programa„Zora Dirnbach“. Na tribini će biti govora o načinu na koji se kroz špijunski zaplet artikuliraju pitanja roda, klase i društvene odgovornosti u filmovima Abeceda straha (1961) Fadila Hadžića i Deveti krug (1960) France Štiglica, a osvrnut ćemo se i na način na koji su navedene teme adresirane i u ostalim filmovima u programu: Ozloglašena (1946) Alfreda Hitchcocka, Crna knjiga (2006) Paula Verhoevena i Požuda, oprez (2007) Anga Leeja.

Film Abeceda straha prikazuje se s 35mm kopije u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva. Ulaz na film je besplatan uz obvezno preuzimanje karte.

Scenaristički program Zora Dirnbach podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Rad strukovne udruge SPID podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Napomena: Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz – negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati).