SPID, Goethe-Institut i HC ITI suorganiziraju tribinu Suvremeno dramsko pismo: pozitivne prakse

New Stages Southeast
Nakon neizvjesne pandemijske godine u kojoj su kazališne dvorane dugo stajale prazne posebno veseli što mladi dramatičari imaju priliku za rad i razmjenu uživo u Hrvatskoj: u sklopu međunarodnog projekta Goethe-Instituta New Stages Southeast, čiji se lokalni dio programa od 1. do 3. 7. održava u Zagrebu, organizirane su intenzivne radionice za mlade dramske autore iz jugoistočne Europe pod vodstvom istaknute dramatičarke Ivane Sajko, te okrugli stol na temu suvremenog dramskog pisma u suradnji sa strukovnom udrugom SPID (Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela) te projektnim partnerom, Hrvatskim Centrom ITI.

Ivana Sajko „Izvan protokola“ u Zagrebu
Jedanaest mladih dramskih autora i autorica iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Grčke, Hrvatske, Rumunjske i Srbije brusit će svoja pera i svoje vještine na dvodnevnoj masterclass-radionici dramskog pisma pod nazivom „Izvan protokola“ pod vodstvom međunarodno priznate hrvatske dramatičarke Ivane Sajko.

Kako nastaje tekst i kako komunicira s izvedbom? Što je zapravo izvedba, a što tekst i jesu li to nužno odvojena iskustva? Koji su odnosi teksta i izvedbe u pojedinačnom radnom procesu? – samo su neka od pitanja kojima će se polaznici radionice baviti.

Na radionici će im se priključiti i dramatičar Ivor Martinić, mentor petero odabranih autora iz Hrvatske, koji sa svojim polaznicima New Stages radionica već intenzivno radi na njihovim dramskim tekstovima.

“Program Goethe-Instituta je izuzetno potreban hrvatskoj dramatici zato što omogućava mladim dramskim piscima da se kroz dulji period bave vlastitim dramskim tekstom, te da ga isprobaju u različitim kontekstima, a u isto vrijeme upoznaju dramsku scenu šire regije. U takvom okruženju dramski tekst se obogaćuje i kontinuiranim, višemjesečnim radom, ali i širim utjecajem različitih umjetnika.”
– Ivor Martinić, dramaturg, mentor polaznika radionice New Stages

O položaju i potrebama regionalnih dramskih pisaca
U subotu, 3. 7. u 18 h Goethe-Institut Kroatien u suradnji sa strukovnom udrugom SPID (Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela) te projektnim partnerom, Hrvatskim Centrom ITI organizira okrugli stol Suvremeno dramsko pismo: pozitivne prakse na kojem će se otvoriti pitanje položaja dramskih pisaca u Hrvatskoj, ali i šire u regiji. O pozitivnim praksama i važnosti razvoja suvremenog dramskog pisma u zagrebačkoj Booksi razgovarat će Nina Križan, producentica Hrvatskog Centra ITI, član SPID-a Tomislav Zajec, dramaturg, dramski pisac, profesor na Akademiji dramske umjetnosti, te dramaturški suradnik Zagrebačkog kazališta mladih, te Dimitrije Kokanov, kućni dramaturg kultnog beogradskog kazališta Ateljea 212.

Okrugli stol moderirat će dramaturginja, dramska spisateljica i redateljica Vedrana Klepica. Razgovor je na hrvatskom jeziku sa simultanim prijevodom na engleski i prenosit će se putem društvenih mreža.
Zainteresirani sudionici izvan Zagreba i Hrvatske mogu se uključiti putem Zoom-platforme na sljedećem linku: https://zoom.us/j/91592336396

Prostor za pozicioniranje dramskog pisca, pogotovo “početnika”, je relativno oskudan. Manjak natječaja, rezidencija, predstavljanja je nešto što često stvara osjećaj nevidljivosti na domaćem terenu dok se međunarodni čini nekad i nedostižan. Zato je ova inicijativa hvale vrijedna jer ne samo da otvara jednu komunikacijsku frontu nego više njih pri čemu je najljepši dio što to iskustvo možeš dijeliti s drugim kolegama – domaćim i stranim.”
– Lucija Klarić, dramaturginja, polaznica radionice New Stages

New Stages Southeast višegodišnji je međunarodni projekt Goethe-Instituta koji podupire nastajanje novih drama i spaja mlade autore i kazalištarce iz Jugoistočne Europe i Njemačke kako bi razmijenili iskustva na aktualnim temama i tekstovima te ih zajedno dalje razvijali.

Program u Hrvatskoj Goethe-institut Kroatien razvija u suradnji s Hrvatskim ITI-centrom, te
SPID-om i Booksom.

Detalje o projektu i sudionicima iz svih zemalja može se pročitati na projektnim stranicama.