Rezultati natječaja za sudjelovanje u programu Klub pisaca

Na natječaj za “Klub pisaca” pristiglo je čak 16 prijava autora i autorica različitih spisateljskih iskustava i umjetničkih interesa. Malo je reći da smo sretni i ponosni što je u prvoj inačici, “Klub” kao novi program SPID-a prizvao toliko prstiju da vrijedno tipkaju svoje ideje i pošalju na našu adresu. Pozdravljamo ovom prilikom sve autore i autorice koji su se prijavili i ohrabrujemo da, bez obzira na ishod ovog natječaja, rade na svojim konceptima i iskorače u pisanje autorskog dramskog teksta.


Vizual: 30 Rock

Iako su u naš virtualni sandučić stigle mnoge sjajne ideje, za “Klub” smo odabrali one autore i autorice koji su ponudili najčvršće i najjasnije koncepte te iskazali određenu zrelost u promišljanju dramskog pisma kako vlastitog, tako i općenito, za što smo smatrali da je važna kvaliteta za “klubaša”. Željeli smo poduprijeti one autore i autorice čije su ideje dovoljno zrele da se razviju u djelo, ali i dovoljno otvorene da mogu profitirati od suradnje i dijaloga s drugim sudionicima programa. “Klubu” smo tako, sukladno logističkim i produkcijskim mogućnostima, pridružili 4 člana te je žiri u sastavu: Ivor Martinić, dramski pisac i dramaturg; Ivana Vuković, dramaturginja i predstavnica Upravnog odbora SPID-a te Lucija Klarić, organizatorica programa i dramaturginja, izabrao (abecednim redom) sljedeće pisce i spisateljice: 

Neda Janovski – Nevidljivi ružičasti trokut

“Nevidljivi ružičasti trokut” tekst je koji polazi od dokumentarnih svjedočanstva osoba koje su u mladosti počinile nasilje nad pripadnicima LGBTQ+ zajednice. Stavljajući ih u historijske okvire socijalizma i 90.ih godina prošlog stoljeća, autorica u dramskom djelu želi preispitati koliko je nasilje društveno uvjetovano i zašto je ono usmjereno prema određenim grupama i pojedincima. Tema kojom se autorica želi baviti od neupitne je društvene, ali i autorici osobne važnosti te neistražena u dramskom pismu zbog čega smatramo da ju je važno podržati. Radom u medijima filma i komunikacija, vidljivo je autoričino znanje i kapacitet da se nosi s kompleksnim temama i smatramo da će svojim životnim i profesionalnim iskustvom biti vrijedan dodatak Klubu. 

Veno Mušinović – Srebrne ću dočekati na tavanu kao Tomislav

“Srebrne ću dočekati na tavanu kao Tomislav” isprepliće osobno iskustvo dočeka Vatrenih nakon osvajanja srebrne medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu s javnom ceremonijom nacionalnog ponosa. Koncept na zanimljiv način otvara temu nacionalnog identiteta, kolektivnog i privatnog koristeći naoko bezazleni čin pogrešnog predstavljanja protagonista/autora skupini ljudi u čijem se društvu zatekao tijekom dočeka. Mišljenja smo da će rad u Klubu pomoći autoru da pronađe kanal za pretvaranje stvarnog iskustva u dramsku fikciju, istraži osobnu i autorsku poziciju i u konačnici, napiše tekst koji će na drugačiji, novi i zanimljiv način dati odgovor što su to nacionalni osjećaji i kako nas oni privatno formiraju. Također, autorovo filmsko i spisateljsko iskustvo pozitivno će pridonijeti dinamici u Klubu.

Nikolina Rafaj – Vrijeme je za brigu 

“Vrijeme je za brigu “ maštoviti je i gotovo fantastičan pristup univerzalno prepoznatljivoj temi straha i kako se s njime (ne) nosimo. Koncept koji od samog početka nudi jasnu i zanimljivu strukturu “stavljanja kvačicu na listu”, plodan je prostor za istraživanje čega se to sve boji protagonistica drame i zašto te kako to korespondira s kolektivnim strahovima. Već u inicijalnoj fazi evidentna je suvremenost ideje gdje se, pored tematiziranja straha kao sve dominantnije emocije današnjice, istovremeno analizira mogućnost “brzih rješenja” i koliko su ona uspješna. Ili drugim riječima, možemo li samo tako pobijediti strahove? U pitanju je autorica koja je dobro upoznata s dramskom formom i mislimo da će biti i kvalitetna su-dramatičarka i ostalim “klubašima”.

Maja Sviben – Lajka: o hrabrosti

“Lajka: o hrabrosti” kao protagonisticu dramskog djela postavlja psa Lajku, moskovsku lutalicu koja je izabrana da bude jedna od prvih životinja u svemiru. Pionirka sovjetskog, svemirskog programa dobiva priliku dati i preispitati osobnu perspektivu na događaj koji je povijesno i znanstveno važan za cijelu jednu naciju i čovječanstvo uopće. Ova dokumentarna crtica o kuji koja je lansirana u orbitu, u rukama autorice prerasta u dramski, istraživački laboratorij o onima koji donose odluke i onima koji te odluke žive po inerciji bivanja. Autorica postavlja istovremeno univerzalna i suvremena pitanja o tome tko na leđima nosi breme napretka i povijesnih gibanja te tko je taj koji ima hrabrosti: onaj koji povlače figure ili figura sama. Temeljito promišljena ideja za koju smatramo da je spremna za postati dramski tekst te želimo omogućiti autorici nužan prostor i vrijeme da ga napiše. Također, kao uspješna dramaturginja i autorica mnogobrojnih kazališnih projekata, svojim iskustvom može doprinijeti i drugima u procesu.

Čestitamo izabranim autoricama i autorima! 

Nadamo se da će i oni koji ovog puta nisu ušli u “Klub” nastaviti raditi na svojim idejama.

“Klub” se započinje sastajati već od sljedećeg tjedna, a pozivamo sve da putem društvenih mreža SPID-a prate izvještaje i obavijesti o radu “klubaša”.

Program se realizira uz pomoć Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i programa za razvoj novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe. 

Do sljedeće iteracije – pišite i pišite!