Rezultati drugog natječaja za scenaristički program “Zora Dirnbach”

Na drugi natječaj za sudjelovanje u scenarističkom programu “Zora Dirnbach” u organizaciji strukovne udruge SPID – Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela pristiglo je ukupno šest prijava. Upravni odbor udruge (u sastavu Nina Gojić, Zinka Kiseljak, Jelena Kovačić, Ivana Vuković, Jasna Jasna Žmak), koji je ujedno bio i selekcijska komisija, za sudjelovanje u programu odabrao je dva projekta:

Ante Marin: “Pod zimskim suncem” – mentorica Barbara Matejčić

Andrea Slaviček: “Luna na dva planeta”– mentorica Maša Grdešić.

Riječ je o najartikuliranijim projektima s jasno postavljenom društvenom problematikom i planom rada u okviru programa zbog čega je komisija odlučila odabrati upravo navedene projekte. Autori će narednih pet mjeseci provesti u radu na daljnjem razvoju scenarija u suradnji s odabranim mentoricama fokusirajući se na društvene aspekte svojih projekata. Više informacija o projektu dostupno je na web stranici projekta: zoradirnbach.spid.com.hr

Scenaristički program “Zora Dirnbach” razvojni je program za scenarije dugometražnih igranih filmova, s naglaskom na njihovu društvenu dimenziju. Primarni cilj programa je otvaranje interdisciplinarnog istraživačkog prostora za rad na scenarijima dugometražnih igranih filmova, kroz suradnju s istaknutim humanističkim znanstvenicama, aktivistkinjama i istraživačicama koje su angažirane kao mentorice u sklopu programa.

Imenujući platformu po Zori Dirnbach, doajenki domaće scenaristike koja je, osim toga, radila i kao urednica i novinarka, te čiji je rad bio prožet snažnim antifašističkim duhom, ovim programom lokalnoj scenarističkoj sceni želimo omogućiti edukaciju u polju ljudskih i radničkih prava, ženskih, LGBTIQ i prava drugih manjina, politika identiteta, feminizma, politika obrazovanja, socioekonomske nejednakosti i klimatske pravde, kako bi vlastite scenarije koji se dotiču nekih od tih tema mogli kvalitetnije oblikovati.

Scenaristički program “Zora Dirnbach” podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.