Radionica Oslobođeni film

Oslobođeni film: filmske pustolovine za djecu i mlade nezavisna je inicijativa skupine slobodnih filmskih autora koji djeluju u području filma i srodnih umjetničkih praksi, u sklopu koje se izvode programi filmskih radionica za djecu i mlade u Hrvatskoj. Riječ je o intenzivnim ciklusima radionica izrade dokumentarnog i eksperimentalnog filma za djecu i mlade između 10 i 22 godine starosti.

Ovaj program prvenstveno je odgojna platforma koja od polaznika traži intenzivan kreativni i mentalni angažman, uči ih o vrednotama timskog rada, razvija njihove društvene i komunikacijske vještine te dodatno razvija kritičko razmišljanje pojedinca.

Meditativnim pristupom, koji osluškuje i ohrabruje unutarnje vjedro polaznika, otvaramo ih prostoru u kojem osvještavaju svoja osjetila. Perspektiva duše uzajamno se smjenjuje s perspektivom prostora, perspektiva prostora akumulira se u prostoru duše. Fokus je na iskreni, organski izričaj koji proizlazi iz refleksije stvarnosti i svakodnevnog svijeta i okruženja, a iskazuje se iskrenim jezikom srca pojedinog djeteta.

Na ovim radionicama trudimo se razumjeti razliku između pitanja kakav film želim snimiti i pitanja kakav film imam snimiti. Suočavamo se s usporedbom želje koja je akumulirana potreba izrasla iz eksternog svijeta i uvjetovanih obrazaca – sredine, prilika, odluka, izbora – i imanja. Onog izvornog stanja imanja prema kojem smo svi posebni. Film i filmski izričaj ovdje je samo alat, odnosno sredstvo kojim se probuđuje autentičan, oslobođen glas djeteta.

Radionica u suradnji sa SPID-om održat će se u od 27. kolovoza do 2. rujna u Ozlju, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Ozalj, dok se ostale radionice održavaju u Korčuli, Novalji, Lastovu, Bolu, Kaštelama, Šibeniku, Silbi, Đakovu, Vrgorcu, Zadru i Umagu.

Mentori su Michele Bulešić, Anja Koprivšek, Ana Marija Marinov, Paula Skelin i Dora Šustić. Mentor i voditelj projekta je Toma Zidić.

Radionica Oslobođeni film odabrana je za sufinanciranje u okviru internog poziva za projekte članova udruge SPID “Kriziranje 2022”.