Prva tribina u novom ciklusu “Zanimanje: dramaturg” – Dvostruki život dramaturga

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela i književni klub Booksa nastavljaju suradnju na novom ciklusu tribina “Zanimanje:dramaturg”. Prošle godine organizirali smo ciklus “Nove generacije” na kojemu smo predstavljali svoje mlađe članstvo u dijalogu s iskusnijim kolegama, a bavili smo se temama pisanja za izvedbene i audiovizualne umjetnosti. Ove godine tribine pod zajedničkim imenom “Zanimanje: dramaturg” posvećujemo temama specifičnih oblika i uvjeta rada u polju dramaturgije, njihovim nevidljivim aspektima te položajem takvog rada u odnosu na kulturne i obrazovne institucije. 

Dr Jekyll and Mr Hyde

Prva tema koju predstavljamo jest dvostruki život dramaturga. Razgovarat ćemo s našim članicama koje, osim dramaturške prakse, rade i druge poslove koje su dramaturgiji dovoljno blizu da se njihove kompetencije mogu prenositi i na druga polja. Razloge zbog kojih dramaturzi_ginje ponekad rade u nekoliko različitih polja istovremeno ponekad treba tražiti u afinitetima, ponekad u činjenici egzistencijalne nužnosti, a ponekad negdje sasvim treće. O svemu tome, i mnogim drugim oblicima mnogostrukih života koji su u kulturnom prekarijatu češće pravilo nego iznimka, razgovaramo s dramaturginjom i prevoditeljicom Jelenom Kovačić, dramaturginjom i producenticom Dianom Meheik, te dramaturginjom i copywritericom Ronom Žulj. Tribinu moderira mladi dramaturg i pisac predstavljen na prethodnom ciklusu tribina, Espi Tomičić, a održat će se 2. travnja u 18 sati s prijenosom na Facebook stranici književnog kluba Booksa.

Ovim ciklusom Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela najavljuje objavu strukovnog priručnika za definiranje radnih i autorskih prava te određivanje pravednih naknada za rad u polju filma, televizije, radija, izvedbenih umjetnosti i videoigara, kojime kao strukovna udruga želimo doprinijeti vidljivosti našeg članstva i našeg polja rada, ali i otvoriti dijalog s ostalim radnicima u kulturi u nadi da ćemo zajednički izboriti bolje uvjete za rad i adekvatnije budžete za kulturu na razini države. 

Ciklus razgovora “Zanimanje: dramaturg” financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH.