Mala pravna klinika za scenariste

U petak 22. travnja 2016. u 18 sati u dvorani Müller kina Europa u Zagrebu, u sklopu programa 25. Dana hrvatskog filma, SPID organizira Malu pravnu kliniku za scenariste.

Namjera je ovog događanja da razvija strukovnu raspravu o scenarističkim autorskim pravima. Danijel Snoj, odvjetnik koji se bavi područjem zaštite autorskih prava, i scenaristice Jasmina Kallay i Sanja Kovačević približit će stoga svim zainteresiranima ključne elemente dobrog autorskog ugovora te ukazati na koje se načine scenaristi mogu aktivnije zauzeti za svoj položaj.

SPID je osnovan 2015. godine radi promicanja prava i obveza pisaca izvedbenih djela. Zalaže se za adekvatno vrednovanje njihova rada, sustavno podržavanje i zaštitu dosljednom primjenom Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Ciljevi su svakako pružanje mehanizama zaštite, uspostavljanje standarda autorskih ugovora koje pisci potpisuju s produkcijskim, kazališnim, televizijskim i izdavačkim kućama, strukovnih cjenika itd.

Scenaristi i pisci izvedbenih djela danas su jedni od nosilaca kreativne inovativnosti pa na njima leži i specifična odgovornost da se, uz zalaganje za vlastita prava, angažiraju i oko donošenja strukovnih principa i okvira za buduće autorskopravne i tržišne regulative, kako na hrvatskoj tako i međunarodnoj razini.

Vidimo se na jubilarnim Danima!