Interdisciplinarna radionica: Osvajanje prostora // Koordinate (ne)sreće

SPID poziva na radionicu “Osvajanje prostora // Koordinate (ne)sreće – od autoetnografskog do dokumentarnog” koja će se održati online u periodu od 7. rujna do 7. listopada. Radionica je za realizaciju odabrana u okviru internog poziva za projekte članova udruge SPID “Kriziranje 2020”, a osmislile su je i vode članice udruge, dramaturginja i etnologinja Nikolina Rafaj te spisateljica i dramaturginja Katja Grcić. Radionica će se bazirati na susretu autoetnografije i dokumentaristike i namijenjena je svim zainteresiranima, bez obzira na prethodno iskustvo s etnografijom i/ili dokumentarnim filmom.

Uzimajući “kvart” najvećom jediničnom mjerom istraživanja, a “krevet” najmanjom, cilj radionice je preispitati moguće metamorfoze pojma “prostor” mijenjajući perspektive kojima mu pristupamo na osovini objektivno-subjektivno, unutarnje-vanjsko, privatno-javno i naposljetku fikcionalno-faktografsko. Radionica se bazira na ideji da naša duga i ozbiljna veza s prostorom može imati nekoliko mogućih završetaka:

  1. brak kojim smo poluzadovoljni, moždazadovoljni, protuzadovoljni

  2. odlaženje i vraćanje, privremene zamjene jednog prostora drugim

  3. iznenadni prekid i napuštanje prostora

  4. traženje novog prostora

  5. prostorofobija // prostorofilija


Kroz radioničke zadatke naglasak će biti na dokumentarističkom unutar dramaturškog procesa te će se materijal proizašao iz autoetnografskog preispitivanja prostora koristiti za formiranje predloška za dokumentarni film. Radionica će se bazirati na samostalnim istraživačkim zadacima te online susretima jednom tjedno. Predviđeno je da rezultati radionice budu predstavljeni na osamnaestom po redu Festivalu prvih u organizaciji Studija Artless početkom studenog 2020. u Centru kulture na Peščenici (KNAP, Zagreb). Ovisno o vrsti prikupljenog materijala, koncept je moguć u izvedbenom, izložbenom ili instalacijskom formatu.

Za sudjelovanje u radionici potrebno je poslati kratku biografiju i odgovor na jedno od sljedećih pitanja, u mediju po želji (tekst, fotografija, video):

Kakva je Vaša (profesionalna ili intimna) veza s prostorom?

Kako izgleda Vaša interakcija s prostorom?

Politika i prostor – agon(ija) u Hrvatskoj?

Prostorni zaborav vs. prostorno pamćenje?

Prijave se šalju na adresu: osvajanje.prostora@gmail.com najkasnije do subote 5.9.2020.

Rad strukovne udruge SPID podržava Hrvatski audiovizualni centar.