InteracTale intenziv: poziv za sudjelovanje!

InteracTale je radionički intenziv namijenjen narativcima s iskustvom u kojemu konvencionalnu priču pretvaramo u interaktivnu avanturu. Na temelju originalnog predloška ili kanonskog djela, ovisno o izboru sudionika, iz linearnog principa selimo se u razgranatu strukturu s izborima i višestrukim krajevima. Za izgrađivanje forme interaktivne priče poslužit ćemo se besplatnim programom Twine i u finalu avanturu realizirati uz pomoć jednostavnih online alata – od društvenih mreža do Google mapsa, zavisno o potrebama pojedinog narativa. Cilj je radionice kolektivno produbiti znanje o sponi između interakcije i priče, na način da ona ne postaje sama sebi svrhom nego nadograđuje i uvezuje se s narativnim univerzumom, proširujući načine na koji on komunicira s krajnjim korisnikom.

U prvom dijelu radionice bavit ćemo se tipovima narativnih stabala i osnovnim teorijskim pretpostavkama koje stoje iza smislene i značajne interakcije. Drugi je dio radionice posvećen individualnom radu koji će se sastojati od konceptualizacije izbora i ishoda unutar priče za čiju će nam vizualizaciju poslužiti Twine, a potom i formatiranja naših interaktivnih avantura u neki tip digitalnog iskustva. Polaznice će se potaknuti da se posluže metodologijom hiperlinkanja, ali koje uključuje jedan ili više dostupnih i besplatnih online alata i stranica putem kojih mogu ispričati svoju priču, a koji su jednostavni za pristup i produciranje sadržaja. Ovisno o predloženom interaktivnom iskustvu, voditeljica radionice i drugi polaznici/ce mogu sugerirati potencijalne online resurse kojima se svatko može poslužiti dok je samih opcija pregršt: od interaktivnog chata, putovanja po socijalnim profilima do interaktivne mape ili čak slijeda kratkih videa. 

Radionica je zamišljena horizontalno i kao prostor razmjene iskustava i mišljenja stoga se u cijelom procesu njenog trajanja radovi svih polaznika u svim fazama prezentiraju i komentiraju. U narativima s elementima igrivosti važno je voditi računa o iskustvu drugog te će se iz tog razloga poticati kolektivno razmišljanje i nadopunjavanje.

Za sudjelovanje u radionici potrebno je pripremiti materijal s kojim se želi raditi: kratku priču, narativnu crticu, prepoznatljivi mit koji se želi pretvarati u interaktivno djelo – bilo da je riječ o orginalnoj priči sudionika/ce ili adaptaciji (ne)poznatog narativa. Radionica se odvija putem platforme Zoom i traje 3 sata. Predviđeni termin je 18.11., od 17 do 20h. Broj sudionika je ograničen. Prijaviti se može na mail voditeljice radionice Lucije Klarić: lucija.klarik@gmail.com

Lucija Klarić, dramaturginja je i autorica sa strasti prema igrama koje voli uključivati u svoj spisateljski i izvedbeni rad interakciju i ludičke elemente na drugačije, nove i hibridne načine. Zanimaju je koncepti kolektivne mašte te participacija kao iskustveni dio nekog narativnog ili drugog djela. U dosadašnjem se radu bavila ovim poljem na teorijskoj i praktičnoj razini u nizu projekata i radionica.

Projekt je realiziran u suradnji Centra za dramsku umjetnost (CDU) i Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID), a financiran je sredstvima Grada Zagreba.