Druga tribina u ciklusu “Zanimanje: dramaturg” – Dramaturgija u kazališnim institucijama

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela i književni klub Booksa nastavljaju suradnju na novom ciklusu tribina “Zanimanje: dramaturg”. Prošle godine organizirali smo ciklus “Nove generacije” na kojemu smo predstavljali svoje mlađe članstvo u dijalogu s iskusnijim kolegama, a bavili smo se temama pisanja za izvedbene i audiovizualne umjetnosti. Ove godine tribine pod zajedničkim imenom “Zanimanje: dramaturg” posvećujemo temama specifičnih oblika i uvjeta rada u polju dramaturgije, njihovim nevidljivim aspektima te položajem takvog rada u odnosu na kulturne i obrazovne institucije. 


Louis Malle: Vanya on 42nd Street

Na prošloj tribini razgovarali smo o dvostrukom životu dramaturga, fokusirajući se na uvjete rada u prekarnim kulturnim kontekstima, a druga tema koju predstavljamo jest dramaturgija u kazališnim institucijama. Premda većina dramaturga radi upravo u prekarnim uvjetima, bez mogućnosti stalnog zaposlenja i dugoročnog planiranja vlastite prakse, u sistematizacijama većine domaćih kazališta predviđeno je radno mjesto dramaturga. Međutim, tek vrlo mali broj tih kazališta ima zaposlene dramaturge na tim radnim mjestima. O razlozima zašto je tome tako, te što bi uopće trebao raditi dramaturg zaposlen u jednoj kazališnoj instituciji i koji odnos on/a zauzima u čvrstim hijerarhijama institucionalnog kazališta, razgovarat ćemo 30. travnja 2021. u 18 sati u parku ispred kluba Booksa. Gosti tribine su Nataša Antulov, dramaturginja donedavno zaposlena u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, Dubravko Mihanović, dramaturg zaposlen u Gradskom dramskom kazalištu Gavella i Mirna Rustemović, dramaturginja Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Tribinu moderira članica SPID-a Lucija Klarić, predstavljena u prethodnom ciklusu “Nove generacije”.

Ovim ciklusom Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela najavljuje objavu strukovnog priručnika za definiranje radnih i autorskih prava te određivanje pravednih naknada za rad u polju filma, televizije, radija, izvedbenih umjetnosti i videoigara, kojime kao strukovna udruga želimo doprinijeti vidljivosti našeg članstva i našeg polja rada, ali i otvoriti dijalog s ostalim radnicima u kulturi u nadi da ćemo zajednički izboriti bolje uvjete za rad i adekvatnije budžete za kulturu na razini države. 

Ciklus razgovora “Zanimanje: dramaturg” financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH.