Četvrti razgovor u ciklusu Nove generacije: dokufikcija

Nove generacije sele se online! Nakon tri razgovora u parku ispred Bookse, zbog otežanih epidemioloških okolnosti sljedeći u nizu razgovora, ovoga puta na temu dokufikcije, održat će se na platformi Zoom u petak 6. studenog s početkom u 18 sati! Podatke za spajanje naći ćete na dnu posta.


Orson Welles: F for Fake

Još otkad je Orson Welles navodno izazvao pomutnju svojom radijskom adaptacijom Rata svjetova H.G. Wellsa, navodeći dio slušateljstva da pomisle kako je došlo do invazije izvanzemaljaca, postupci miješanja dokumentarnog i fikcionalnog ne prestaju privlačiti filmske (i ne samo filmske!) autor_ic_e. Welles je svoje slušatelje “zbunio” miješanjem književnog materijala i prekidima vijesti u koje je ubacio lažne podatke, a o tome kako u današnje vrijeme, kada se i stvarnost ponekad doima kao loše napisana fikcija, različiti umjetnički mediji istražuju i zamućuju rubove stvarnog i izmišljenog, razgovarat ćemo na posljednjoj tribini iz ciklusa Nove generacije.

U razgovoru sudjeluju članice SPID-a, dramaturginja i antropologinja Nikolina Rafaj, dramaturginja, scenaristica i dramska spisateljica Ivana Vuković, te Đuro Gavran, multimedijalni umjetnik i dokumentarist, uz moderiranje dramaturginje Nine Gojić.

Ciklus Nove generacije nastao je u organizaciji strukovne udruge SPID – Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela i književnog kluba Booksa, a posvećen je temama koje publici približavaju specifičnosti pisanja za izvedbeno i audiovizualno polje. Na razgovorima se ujedno predstavljaju mlađi članovi i članice SPID-a na početku svojih profesionalnih puteva, a dosad se razgovaralo na teme queer dramskog pisma, pisanja za videoigre i pisanja za TV serije.

Snimku događanja pogledajte putem YouTube-a: