Blok radionica Budimo realni, tražimo nemoguće

SPID poziva svoje članstvo i druge zainteresirane kolege_ice na dvije online radionice koje su namijenjene međusobnom osnaživanju i informiranju o načinima kako ostvariti bolje uvjete rada u polju našeg djelovanja. Radionice će se održati krajem ožujka i početkom travnja, a vodit će ih članice Upravnog odbora udruge, dramaturginje Ivana Vuković i Nina Gojić te dramaturginja Lucija Klarić koja je bila uključena u izradu SPID-ovog cjenika, prvog dokumenta koji se u lokalnom kontekstu bavi pitanjem naknada za rad te pravima radnika i radnica u sektoru filma i izvedbenih umjetnosti.


Vlado Martek – RIZ Podroom

Prva radionica namijenjena je prvenstveno studenticama i studentima dramaturgije te mlađim generacijama spisatelja izvedbenih djela koji tek ulaze u profesionalno polje, a namjera je ponuditi im praktična znanja kako se snaći u neuređenom i prekarnom kulturnom polju. Druga radionica namijenjena je scenaristima, dramaturginjama, dramatičarima i piscima za video-igre svih generacija, a na njoj ćemo se baviti načinima kako zajednički raditi na implementaciji našeg strukovnog cjenika.

Moguće je sudjelovati samo na jednoj ili na obje radionice, a prijaviti se možete putem ovog linka.


Što nakon fakulteta?
30. 3. 2022. | 18h – 20h | online

Članica SPID-a Ivana Vuković, dramaturginja, dramska spisateljica i scenaristica, podijelit će samo jedno od mnogih iskustava koje odgovara na pitanje ima li uopće života kakvog zamišljamo nakon fakulteta. Ako se odlučimo na put nezavisne odnosno samostalne umjetnice, potrebna nam je producentica, a kad nemamo nju, onda nam je potrebna gomila alata koja se uči i stječe putem. Ivanina namjera je rasvjetlili taj nejasan put koji se pred nama otvori (ili zatvori) nakon fakulteta, te pojasniti često nejasne smjernice koje susrećemo i zbog kojih se nađemo na poznatom raskrižju s jednim stablom, samo čekajući koga? Ivanin zadatak je ne upasti u dvije zamke: budi sam svoj majstor na kulturnom tržištu i popij jako puno za šankom (uz pitanje, tko to plaća?). 

Radionica je koncipirana kao case-study uz kontinuiranu dvosmjernu komunikaciju i razmjenu iskustava svih sudionika_ca na koje se natječaje prijavljuju, kako se na te natječaje uopće prijaviti, o strukovnim udrugama i njihovom smislu, o birokratskim nedoumicama i nedaćama, i svemu drugom što nas veseli i muči.

ZOOM LINK


Što nakon cjenika?
6. 4. 2022. | 18 h – 20 h | online 

Pola godine nakon objave SPID-ovog Priručnika o autorskim pravima, pravednim naknadama za rad i pravima radnika u području scenaristike, dramaturgije i pisanja izvedbenih djela, okupit ćemo se na online radionici kako bismo razmijenili dosadašnja iskustva i predložili strategije implementacije ovog dokumenta u praksi. Je li SPID-ov dokument “nerealan”, kako smo do sada imali prilike čuti iz perspektive “poslodavaca”, ili su nerealna očekivanja da se nastavi raditi u često neprihvatljivim uvjetima i za preniske honorare u našem polju? S kakvim smo se proturječjima do sada sretali i kako se s njima nositi? Ima li pozitivnih primjera uspješnog pregovaranja honorara i kako smo to postigli? Kako se možemo povezivati sa sličnim inicijativama u drugim poljima kulture i kako zajednički apelirati za bolje uvjete rada i poštenije plaće? 

Radionicu će moderirati dramaturginje Nina Gojić i Lucija Klarić, članice SPID-a koje su sudjelovale u istraživanju i izradi SPID-ovog strukovnog cjenika.

ZOOM LINK